Bránicové dýchanie

img

V O2 Športovej akadémii Mateja Tótha venujeme časť každého tréningu nácviku bránicového dýchania.
Dýchanie je prirodzená činnosť každého človeka, ktorú vykonávame dennodenne niekoľko tisíckrát. Ale nesprávne dýchanie môže postupne spôsobiť rôzne ťažkosti ako stuhnutosť šije či bolesti chrbtice.

Bránica je dýchací sval, ktorý oddeľuje brušnú a hrudnú dutinu. Pri správnom používaní klesá bránica mierne dole a vytvára vnútrobrušný tlak. Pôsobí ako piest. Práve tento pohyb bránice nacvičujeme s deťmi v Akadémii.
Bránicové dýchanie je veľmi dôležité pre aktiváciu hlbokého stabilizačného systému. Tento HSS nám zabezpečí stabilitu pri rôznych nečakaných pohyboch, pri športe, ale tiež pri dlhodobom jednostrannom zaťažení.
Keď správne dýchame, plní bránica aj posturálnu (opornú) funkciu. Vtedy sa nám veľa činností vykonáva omnoho jednoduchšie.
A ako na to? Začnime jednoducho dýchaním v ľahu na chrbte s pokrčenými kolenami. Ruky si dáme na brucho. Najprv si uvedomíme, ako dýchame. Vnímame, či sa nám ruky dvíhajú spolu s nádychom. Snažíme sa nadýchnuť do spodných rebier (hrudník a plecia zostanú na mieste) tak, aby sa nám roztiahli všetkými smermi. Vzduch prejde do celého brucha, bruško sa naplní a je to aj vidieť. Takýto nádych by ste mali cítiť až vzadu na chrbte. Bránicové dýchanie je u športovca dôležité a dokáže aj ovplyvniť jeho športový výkon. Na tréningu sa preto okrem samotného športového tréningu sústreďujeme aj na nácvik správneho dýchania tak, ako deti zo základnej školy v Diviakoch nad Nitricou v okrese Prievidza.

Autor článku: Andrea Ballová
Foto: Alena Môciková, Petra Fajerová, ZŠ s MŠ Diviaky nad Nitricou