Čo nás čaká v novom školskom roku?

img

To by sme aj my radi vedeli :-)  Asi to je najobjektívnejšia odpoveď po dvoch nevyspytateľných školských rokoch, ktoré zasiahla pandémia. Niektoré užitočné odpovede sme pre vás našli a zhrnuli v tomto článku. Vychádzali sme z organizačných pokynov a tlačových správ, ktoré vydalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. A pridali sme niekoľko ďalších užitočných informácií.

Posledné dva školské roky ovplyvnila vyučovanie pandémia, preto je prirodzené, že sa pýtame, ako to bude s pozitívnymi žiakmi tento školský rok? Podľa MŠVVaŠ budú školy fungovať od tohto školského roka ako pred pandémiou. Do karantény pôjde len pozitívne testovaný žiak a nie celá trieda. Zároveň v triedach nebudú povinné respirátory ani rúška. Ak sa v škole zhorší pandemická situácia, riaditeľ školy (spoločne s RÚVZ a zriaďovateľom) bude môcť vyhlásiť chrípkové prázdniny alebo zatvoriť triedu na päť dní. Po posledných dvoch školských rokoch, ktoré boli plné mnohými a často sa meniacimi pandemickými pravidlami, tento školský rok sa začína slobodne. Minister školstva počas tlačovky dodal, že ak by sa pandemická situácia výrazne zhoršila, pravidlá by sa prehodnocovali. My v akadémii veríme, že sa tak nestane a deti sa budú môcť riadne vzdelávať a športovať.

Ďalšou novinkou tohto školského roka je zrušenie polročných prázdnin. Áno, ide o ten jeden voľný deň po polročnom vysvečku. Prázdnin a voľných dní v tomto školskom roku bude dosť, dokonca viac, ako majú žiaci v susedných krajinách. Vianočné prázdniny budú dva týždne a žiaci sa vrátia do školy až 9. januára. Veľkonočné prázdniny budú tento rok v polovici apríla a žiaci k sviatkom dostanú dva dni prázdnin, do školy tak pôjdu v stredu 11. apríla.

Aj O2 Športová akadémia Mateja Tótha si pripravila viaceré novinky. Okrem toho, že v tomto školskom roku bude pôsobiť na ďalších nových školách, spúšťame aj pomerne rozsiahly projekt pomoci deťom zo znevýhodneného sociálneho prostredia, o ktorom budeme informovať na jeseň.

V októbri začíname už 4. ročník súťaže o O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha, kde bude môcť získať akadémiu až 24 základných škôl. Všetky informácie budú čoskoro dostupné na webe www.akademia.o2.sk.

Aj tento školský rok je akadémia zapojená do projektu Moduly, v rámci ktorého prináša inovatívne formy vzdelávania do hodín telesnej a športovej výchovy. Minulý školský rok bol o Moduly akadémie záujem zo strany škôl a už teraz evidujeme dopyt po pokračovaní. Tréneri akadémie odučili 1030 hodín telesnej výchovy v rámci projektu Moduly, ktorý je realizovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu.

Tento školský rok plánujeme byť opäť na viacerých športových a kultúrnych podujatiach, niektoré budeme aj organizačne zastrešovať. Školenia pre trénerov prebehnú na jeseň a potom v januári. A ani deti neobídu naprázdno. Minulý školský rok pripomínala deťom členstvo v akadémii žiacka knižka s motívom Mateja a športujúcich detí. Tento školský rok dostanú niektoré deti zrkadielka s motívom akadémie. Škôlkarov a prváčikov bude opäť sprevádzať rubrika „Cvičíme s Matejom Tóthom“ v časopise Šikovníček.

Na jeseň pokračuje relácia Pravda o klíme, kde moderátor privíta niekoľko zaujímavých hostí, ktorí divákom a poslucháčom priblížia tému environmentálnej výchovy na školách a povinnosti schválenia environmentálneho akčného plánu pre školy. Relácia vzniká vďaka spoločnosti Veolia energia Slovensko a vypočuť si ju môžete aj v podcastovej podobe.