4 tipy na športovanie s deťmi počas leta

img

Leto je čas, kedy sa u detí strácajú pravidelné zvyky týkajúce sa ranného vstávania do školy, pravidelných záujmových krúžkov a športových aktivít. Pre deti je však dôležité  zachovať si niektoré pravidelné zvyky aj počas prázdnin. Jedným z nich by mal byť aj šport.

Podmienky na šport počas letných prázdnin sú trochu iné ako počas školského roka, kedy deti navštevujú športové krúžky. Ak vám dochádzajú nápady, ako zdravo unaviť svoje deti športom, ponúkame vám štyri tipy:

1. Turistika

Turistika je v našich geografických podmienkach jeden z najlacnejších a najdostupnejších športov. Stačí správna obuv a dobre naplánovať trasu. Turistika je skvelý začiatok so športom aj pre najmenšie deti, ktoré si krásy slovenskej prírody môžu vychutnávať z turistického nosiča svojho rodiča.  Pred každou turistikou je dôležité si správne naplánovať trasu. S tým vám môže pomôcť stránka naucnechodniky.eu, kde nájdete všetky náučné chodníky na Slovensku. Vyhľadávanie je jednoduché, zoradené podľa regiónov. Nájdete tu informácie o  náročnosti trasy, ktorá vás zaujíma, aj o téme, ktorej sa venujú.

2. Vodné športy

Voda patrí k letu, v horúčavách je výborným osviežením. Urobte si s deťmi výlet na umelé alebo prírodné kúpalisko. Zoberte so sebou ľahkú gumenú loptu a hádžte si ju s deťmi vo vode. Je to dobrý spôsob, ako sa zábavnou formou hýbať. Úrad verejného zdravotníctva preveril niekoľko prírodných kúpalísk, ktorých aktuálny zoznam nájdete na stránke ÚVZ . Ak preferujete umelé kúpaliská, na stránke Úradu verejného zdravotníctva nájdete zoznam 63 umelých kúpalísk, ktoré dostali povolenie na prevádzku Tento zoznam sa postupne aktualizuje a pribúdajú ďalšie miesta.

3. Cyklistika

Počas pandémie koronavírusu  zverejnil denníkN správu o zvýšenom dopyte po bicykloch. Ak ste aj vy medzi tými, ktorí sa rozhodli zaobstarať si bicykel, nenechajte naňho po uvoľnení opatrení padať prach. Leto je cyklistická sezóna, využite ju na rodinné bicyklovanie.  Naučte vaše dieťa bicyklovať, čím skôr s tým začne, tým lepšie. Čím je dieťa staršie, tým má väčší strach, ťažšie sa mu udržiava rovnováha. Ideálny vek na bicyklovanie bez pomocných koliesok je medzi 3. a 4. rokom. Ak si trúfnete ísť mimo vašej ulice, zoznam cyklotrás nájdete napríklad na stránke slovenskycestovatel.sk v sekcii cyklotrasy. Vyberte si takú, ktorá zodpovedá vašim schopnostiam a nezabúdajte na bezpečnosť.

4. Cvičte doma

Ak by ste chceli cvičiť s deťmi doma, máme pre vás tip  skúste inštruktážne a zábavné videá Telesnej na doma. Sú vytvorené trénermi O2 Športovej akadémie Mateja Tótha pre všetky deti. Cvičenia sú nenáročné na priestor a pomôcky Jednoducho použijete to, čo sa bežne nájde v každej domácnosti: varechy, knihy, vankúše alebo toaletné papiere. A aby doma cvičil naozaj každý, v Telesnej na doma sa nájdu aj cvičenia s domácimi miláčikmi. Všetky diely telesnej na doma nájdete na akademia.o2.sk

Asi ste si všimli, že neponúkame tipy, vďaka ktorým by ste  mohli deti „odložiť“ aby športovali. Prítomnosť rodičov pri športe dieťaťa je dôležitá. Dieťa sa veľa učí od rodičov pozorovaním a následne tieto odpozorované vzorce správania opakuje. Preto najlepším spôsobom ako pritiahnuť dieťa k športovaniu a zdravému životnému štýlu je, že ho budete sami praktizovať.