DRUHÁ SÉRIA RELÁCIE PRAVDA O KLÍME JE TU!

img

Úspešná relácia Pravda o klíme pokračuje druhou sériou. Poslucháčov a divákov čaká ďalších tridsať epizód, ktoré mapujú aktuálne ekologické témy. Relácia je výsledkom spolupráce akadémie Mateja Tótha, redakcie denníka Pravda a spoločnosti Veolia.

Veolia sa zaujíma o ekologické témy a prostredníctvom nich chce prispievať k ekologickému mysleniu detí. Cieľom relácie je ukazovať pozitívne príklady toho, ako je možné robiť veci ekologicky. V prvej sérii sme predstavili viaceré samosprávy, ktoré bojujú proti klimatickej kríze rôznymi spôsobmi, od triedeného zberu odpadu, bioodpadu až po vysádzanie zelene a komunitné záhrady. O ekologickom spôsobe života sa so sledovateľmi relácie podelili aj známe osobnosti ako Adela Vinczeová či Matej Tóth. Obľúbené boli aj epizódy, ktoré sa venovali udržateľnej móde, rozprávala o nich zakladateľka konceptu Nosené Katarína Hutyrová a greenfluencerka Natália Pažická.

Keďže relácia má edukatívny charakter, k viacerým témam sa vyjadrovali akademici. Profesor Pavol Ochotnický z Ekonomickej univerzity v Bratislave hovoril o cirkulárnej ekonomike, profesor Pavol Alexy zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave o bioplastoch, ktoré priniesol do relácie aj ukázať. Profesor Karol Mičieta z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave hovoril o vplyve zmenenej klímy na ekosystémy na Slovensku. Nechýbali ani zelené projekty pre školy, ekologické inovácie, téma envirokriminality a ekologického poľnohospodárstva.

V druhej sérii sa opäť predstavia zaujímavé osobnosti a odborníci na ekológiu. Prvým hosťom je Ľubomír Viktorin z You Vegan, ktorý hovoril o tom, aký je v skutočnosti vzťah medzi konzumáciou mäsa a jeho vplyvom na životné prostredie. Vysvetlil, kto je vegán, kto vegetarián a či sa dá urobiť vo vegánskej verzii akékoľvek jedlo či oblečenie. Ďalšími hosťami budú profesori z prestížnych slovenských univerzít, klimatológ, uznávaný poľnohospodár, ale aj Andrea Šišmič, zakladateľka konceptu Bezobalovo.

Relácia Pravda o klíme vychádza každý štvrtok na webe pravda.tv a nájsť ju môžete aj vo všetkých podcastových aplikáciách. Podrobnejšie sa jednotlivým epizódam venuje instagramový účet pravda o klíme, kde môžete nájsť viac fotiek zo zákulisia relácie a zaujímavostí k témam.