MATEJ TÓTH OPÄŤ NAVŠTÍVIL DETI

img

Odkedy Matej Tóth založil svoju športovú akadémiu, navštívil stovky škôl a stretol sa s tisíckami detí. Od zisku olympijskej medaily v Rio de Janeiro v roku 2016 rozdal viac ako 40 tisíc podpisových kariet. Veľká časť z nich robí radosť deťom z O2 Športovej akadémie Mateja Tótha.

V roku 2019 navštívil Matej Tóth viac ako 150 základných škôl po celom Slovensku. Toto číslo je obdivuhodné, nakoľko v tomto čase bol Matej ešte aktívnym športovcom. Jeho denný režim mnohokrát vyzeral tak, že za tmy odtrénoval ranný tréning, aby mohol vyštartovať z Banskej Bystrice, ktorá je jeho domovom, do škôl vzdialených niekoľko hodín cesty autom. Nerobilo mu problém navštíviť školy aj vo vzdialených kútoch Slovenska ako sú Michalovce, Veľké Kapušany, Snina, ale aj Komárno, či Skalica na západe Slovenska. Potom prišla pandémia a návštevy na školách neboli možné. 

Medzi tým Matej Tóth ukončil svoju profesionálnu športovú kariéru a stal sa riaditeľom Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Jeho denný harmonogram tak dostal pevné časové ohraničenie a ako to v riaditeľských pozíciách býva, pracovné povinnosti presahujú do voľného času. Napriek tomu si Matej nájde čas aj na deti z akadémie. V októbri tak navštívil štyri základné školy v Považskej Bystrici a v Trenčianskych Tepliciach. Na školách ho čakali telocvične plné detí, ktoré boli zvedavé na olympijského víťaza ako aj na zlatú medailu, ktorú priniesol ukázať. Deti boli na Matejovu návštevu dobre pripravené, nielenže poznali jeho športové úspechy a rodinné zázemie, pripravili si pre neho aj niekoľko netradičných otázok. Medzi tie najzaujímavejšie patrili napríklad tieto:

Aké darčeky nosil Matej Tóth zo sústredení a pretekov svojim dvom dcéram? Najčastejšie to boli suveníry v podobe maskota súťaže, resp. preteku. Neskôr sa z toho stala tradícia a dnes majú doma celé vrece plné plyšových hračiek – maskotov z atletických a chodeckých pretekov z celého sveta. 

Koľko tenisiek zničil počas svojej kariéry? Tak na túto otázku mal Matej pomerne rýchlu odpoveď, tenisiek na tréningoch zničil niečo viac ako 200 párov. 

Dá sa popri profesionálnej športovej kariére aj poctivo študovať? Táto zaujímavá otázka padla od deviataka zo športovej triedy. Matej ho povzbudil tým, že počas športovej kariéry vyštudoval gymnázium aj vysokú školu. A aj keď na vysokej škole začal štúdium v dennej forme, ukončil ho ako externý študent. Takže možnosti, ako môžu športovci vyštudovať je viacero. 

Koľko má Matej Tóth doma víťazných trofejí? Tak toto je vec, ktorú Matej nemá vôbec spočítanú. Niektoré víťazné poháre a medaily sa nachádzajú v rodičovskom dome a niektoré má u seba. Mnohé z nich daroval a aj preto presne nevie koľko ich má. 

Ako dlho musel Matej trénovať na to, aby vyhral olympiádu? Matej začal s chôdzou, keď mal 13 rokov, olympiádu vyhral ako 33 ročný, takže trénovať musel 20 rokov.