Nová relácia: PRAVDA O KLÍME

img

O2 Športová akadémia Mateja Tótha predstavila v spolupráci s Pravdou novú reláciu Pravda o klíme. Tá prináša témy, venujúce sa klíme a jej zmenám. Je podopretá faktami a odborníkmi, vyjadrujú sa v nej známe osobnosti. Prináša často šokujúce fakty z každodenného života, ktoré si možno viacerí až tak neuvedomujeme…

Ekológia ako dôležitá téma pre najmladšiu generáciu

S deťmi by sme mali hovoriť o klimatickej zmene, pretože ich sa daná téma týka viac než nás dospelých. Túto skutočnosť si uvedomuje O2 Športová akadémia Mateja Tótha, pracujúca s tisíckami detí ročne. 

Ponuku na spoluprácu pri tvorbe relácie prijala redakcia denníka Pravda. Podľa šéfredaktora Jakuba Prokeša sa redakcia Pravda venuje ekologickým témam a zmene klímy dlhodobo, pretože ich považuje za veľmi dôležité. Za takéto reportáže získala aj mnohé ocenenia. “Uvažovali sme nad podobným typom relácie už dávno, chceli sme ním doplniť portfólio relácií na webe tv.pravda.sk. Akadémia s menom olympijského víťaza Mateja Tótha prišla s ponukou v správnom čase, keď sme sa rozhodovali, koho by sme na tento druh obsahu oslovili ako partnera. Jednoducho sme sa našli."  

Desať až pätnásťminútové videápodcasty poukazujú na príklady klimatických zmien v každodennom živote a možnosti edukácie najmladšej generácie. Zamýšľajú sa napríklad nad vplyvom vojny na Ukrajine na ekológiu, či nad tým, ako si aj deti začínajú uvedomovať, čo všetko nemusia mať a ušetria tým životné prostredie. Relácia vychádza každý štvrtok. Pozrieť si ju môžete TU. Rovnako vychádza aj v podcastovej forme a preto si ju môžu poslucháči vypočuť kdekoľvek. 

Zaujímaví hostia v relácii

Hosťami prvých dvoch epizód boli slovenský olympionik Matej Tóth a britský ochranár Nigel Marven. Vyspovedal ich moderátor Ľubomír Straka. „Už dávno nastal čas na to, aby sa ľudstvo spamätalo,” začína jednu z epizód. „Zima už nie je zima, leto sa posunulo a tak si fauna a flóra zvyká neustále na nové cykly. Je dôležité o tom hovoriť a najmä konať. Stále vie ľudstvo vývoj klimatických zmien ovplyvniť. Rozhodli sme sa preto, že našu ruku k dielu pridáme zaujímavou reláciou Pravda o klíme. V nej budeme otvárať horúce klimatické témy,” vysvetľuje v druhej z epizód. Už čoskoro sa diváci v relácii môžu tešiť aj na Adelu Vinczeovú, ktorá sa spoločne so svojím manželom Viktorom intenzívne angažuje v oblasti ekológie.

Zámer relácie

Cieľom relácie je poukázať na príkladoch z praxe na klimatické zmeny v každodennom živote a podporiť prechod spoločnosti do bezuhlíkovej budúcnosti. Partnerom projektu je spoločnosť Veolia, ktorá je úzko spojená s udržateľným využívaním prírodných zdrojov a dlhodobo podporuje biodiverzitu prostredníctvom rôznych aktivít. 

Podľa country manažéra spoločnosti Veolia na Slovensku Petra Martinku: „Činnosť spoločnosti Veolia je úzko spojená s udržateľným využívaním prírodných zdrojov.  Zachovanie zdrojov v dobe zásadných klimatických zmien sa stáva čím ďalej väčšou výzvou a  je preto jasnou a nevyhnutnou stratégiou našej spoločnosti udržateľnosť všetkých našich činností s prispením nových technológií a inovácií. Kladieme dôraz na spôsob podnikania, ktorý minimalizuje dopad na biodiverzitu a zároveň ju prostredníctvom rôznych aktivít v krajine podporujeme“.