Pripravili sme si rozhovor s pánom Miroslavom Holocsi trénerom staršej skupiny detí a s pani Emanuelou Jedinou.

img

Naši tréneri pán Miroslav Holocsi a Emanuela Jediná trénujú až dve tréningové skupiny na Spojenej základnej škole sv .Vincenta de Paul. Počas roka im deti na tréningoch neubúdajú, naopak, ich počet stále rastie a tak sme im položili niekoľko otázok.

1. Ponuka záujmových a vzdelávacích krúžkov pre deti na vašej škole je pestrá, prečo ste sa rozhodli zapojiť do Športovej akadémie Mateja Tótha?
MH: Síce paleta krúžkov je pestrá, ale nemáme tam podchytený prvý stupeň. Do ŠAMT som sa rozhodol zapojil z dôvodu otvorenia krúžku pre prvý stupeň. Ide o nultý ročník a keď sme pri zrode niečoho nového tak máme potom lepšie vyhliadky do budúcnosti. A druhý dôvod bol, že mám blízko k atletike a baví ma to. Vyštudoval som trénerstvo a veľmi ma zaujal váš krúžok.

EJ: Napriek tomu, že ponuka krúžkov je pestrá tak stále je viac detí ktoré chcú športovať ako krúžkov. Deti nechcú športovať jeden alebo dva dni v týždni. Najradšej by boli v telocvični celý týždeň a tak niektoré deti chodia aj do športovej akadémie Mateja Tótha aj na iné krúžky.

2. Aké sú vaše pocity zo spolupráce s akadémiou?
MH: S akadémiu a s ľuďmi ktorí sú od nej sa mi pracuje dobre. Sú vždy dostupní a nápomocní. Chodia aj osobne za mnou čo je super.

EJ: Zatiaľ som zo spolupráce s akadémiou veľmi spokojná aj keď nazačiatku pri rozbiehaní tréningov bolo práce veľmi veľa – prihlasovanie detí, naháňanie prihlášok, školenia.

3. Už máte za sebou skoro 2 mesiace tréningov všeobecnej športovej prípravy, ako sa Vám pracuje s metodikou a s tréningovým programom?
MH: Metodika má hlavu a pätu. Je napísaná veľmi dobre a dá sa ísť presne podľa nej. Keby človek nemal skúsenosti s atletikou a mal len ten šport rád tak v metodike je všetko podstatné napísané. Metodika obsahuje veľa cvičení a dajú sa robiť rôzne varianty cvičení.

EJ: Bola som veľmi príjemne prekvapená. Metodika bola naozaj dobre spravená. Je v nej veľa hier, ktoré na tréningu používame. Zatiaľ sme žiadne cvičenia nemuseli opakovať čo je pre deti veľkým zážitkom. Robia stále niečo nové a to nové si deti pýtajú.

4. Práca s deťmi je sama o sebe náročná, akým štýlom ich vediete k disciplíne?
MH: Každý ma na to svoje metódy a prostriedky. Snažíme sa im prízvukovať, že ide o akadémiu, že nie je to zase krúžok halabala kde sa chodia vyšantiť. Keď je disciplína na tréningoch tak sa trénuje lepšie a kvalitnejšie.

EJ: Práca v tejto skupine je ešte o to náročnejšia, že športovú akadémiu si vybrali tie deti ktoré sú v triede najživšie. A spraviť potom disciplínu na tréningoch je niekedy taký malý zázrak. V akadémii sa niekedy vyskytne cukrík, ktorý odmeňuje dobré správanie a ako trest máme lavičku. Disciplína sa každým tréningom zlepšuje.

5. Ako sa páči malým športovcom na tréningoch?
MH: Deťom sa veľmi páči a sú spokojné. Baví ich to a napĺňa. Páčia sa im zaujímavé cvičenia. Je to super, že sa akadémia otvorila na našej škole a pre naše deti.

EJ: Mne to priamo nepovedia ale oznámili to už všetkých upratovačkám, všetkým rodičom a spolužiakom. Na chodbe sa tak stále hlásia nové deti, ktoré veľmi nepoznám ale dožadujú sa športovej akadémie. Tak uvidím ako to bude ďalej.

6. A čo na to hovoria rodičia, aké sú ich reakcie?
MH: Spätnú väzbu od rodičov veľmi nemám. S tými čo som sa rozprával sa páčilo.

EJ: Veľa reakcií od rodičov nemám, pretože deti prichádzajú naspäť do družiny. Zopár rodičov čo som stretla pri dverách tak boli spokojní. Máme tu deti aj športovo nadané aj pohybovo znevýhodnené. Sú radi, že program je rozmanitý a rozvíjajúci.

Ďakujem za rozhovor.

Malá ukážka z tréningu na záver