Psychologička radí, čo s deťmi doma: „Nebojte sa nechať deti nudiť sa“.

img

Psychologička O2 Športovej akadémie Mateja Tótha sa denne stretáva s otázkami rodičov, čo by mali s deťmi doma robiť v čase karanténnych opatrení. Preto sme si pripravili niekoľko rád a postrehov Andrei Antalovej, detskej psychologičky, vrátane niekoľkých námetov na domáce aktivity s deťmi.

V týchto dňoch, kedy Slovensko ochromila pandémia Koronavírusu, sa psychológovia stretávajú s mnohými problémami, ktoré trápia detí. Aj deti pociťujú úzkosť, strach, neistotu a zmätok, ktoré by im rodičia mohli pomôcť zvládnuť. Návod ako citlivo a zodpovedne vysvetliť dieťaťu o čo ide Vám môže poskytnúť článok od Zuzany Gránskej.

Spolu s detskou psychologičkou Andreou Antalovou Vám prinášame niekoľko odporúčaní, možno odpovedí na otázky, ktoré máte.  Pre menšie detičky sme pripravili básničku, ktorú si s deťmi môžete recitovať pri domácom cvičení. Tiež prinášame omaľovánku, ktorú si jednoducho vytlačíte doma. Vaše dieťa si ju môže vymaľovať a postrihať podľa svojej fantázie. Pre väčšie deti nájdete v článku nižšie niekoľko odporúčaní, ktoré Vám môžu pomôcť využiť tento čas efektívne, nastaviť dieťaťu režim, aby bol návrat do bežného školského režimu bezproblémový.

Zapojte sa do našej výzvy, pošlite nám fotku, alebo video, ako trávite čas doma s deťmi na e-mailovú adresu: info@akademiamatejatotha.sk alebo prostredníctvom našich sociálnych sietí. Vyberieme troch z Vás, ktorým pošleme balíček prekvapení pre Vaše dieťa smile

Ako už iste viete, základným atribútom, ktorý môže pomôcť v týchto časoch neochorieť je vybudovanie si dobrej imunity. Všetky odporúčania nájdete na stránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Ak si nie ste istí s niektorými preventívnymi metódami, ako napr. pitie horúcej vody, jedenie cesnaku, používanie prípravkov s chlórom a pod., na tejto stránke nájdete aj vyvrátenie častých mýtov, množstvo užitočných odporúčaní a informácií o ochorení COVID-19.

Čo potrebujeme k posilneniu imunity?

Poďme si rozobrať to najzákladnejšie, čím môžeme našu imunitu ovplyvniť aj z pohodlia domova. Veľmi dôležitý je pohyb, ale aj pobyt na čerstvom vzduchu, ktorý by sme však mali absolvovať mimo davov ľudí. Pokiaľ máte doma záhradku, prečo nespojiť tieto dve veci dokopy? Pre tých, ktorí trávia tieto chvíle v bytovkách sa riešenie samozrejme nájde tiež. Stačí pootvárať okná a pustiť dovnútra dostatok čerstvého vzduchu, čo je pre nás a našu imunitu veľmi prospešné. A teraz môžeme začať cvičiť. Niekto na záhrade, niekto v obývačke či v izbe. Čerstvý vzduch je však dôležitý aj keď nevykonávame žiaden pohyb. Nášmu telu prospeje pravidelné vetranie priestorov, v ktorých sa nachádzame. Taktiež sa dajú využiť balkóny, kde si môžeme prečítať knihu či na nich stráviť čas raňajok. A tu sa dostávame k ďalšiemu dôležitému bodu, ktorým je strava a pitný režim.

Nášmu telu prospievajú kvalitné potraviny plné vitamínov a dôležitých živín. Máme čas skúsiť nové recepty, ktorých je dnes internet preplnený a nielen zeleninu či ovocie spracovať do rôznych podôb tak, aby sme potešili okrem imunity aj naše chuťové bunky. Vyváraním a vypekaním v kuchyni prispejeme taktiež k ďalšiemu pohybu a zamestnaniu našich ratolestí, ktoré sa môžu pridať a vyplniť tak svoj voľný čas, ktorého je aktuálne dostatok. Kvalitnú stravu je vhodné dopĺňať pitným režimom. Treba si však dávať pozor na vysoký príjem cukru, a to nielen u našich ratolestí.

A ako zakončiť deň? Najideálnejšie kvalitným spánkom, z ktorého nás zobudia až lúče slnka, čo však neznamená nechať deti vyspávať doobeda. Dostatok spánku je pre našu imunitu taktiež veľmi dôležitý a aj napriek tomu, že ich ráno nezobudí budík, deti by mali chodiť spávať a aj vstávať pravidelne približne v rovnakom čase. Nenaruší sa tak ich zvyk a jednoduchšie budú nabiehať naspäť do bežného režimu.

A čo ešte?

Pre školákov je veľmi dôležité mať aspoň nejaký denný režim. Tieto dni môžete využiť aj na stimuláciu ich zodpovednosti, a to jednoduchými domácimi prácami. Deťom je potrebné zmysluplne vyplniť čas trávený doma, a preto ani televízia nemusí byť vaším nepriateľom. Ak si ako rodič chcete oddýchnuť, na čo máte samozrejme nárok, čo takto pustiť deťom rozprávku v cudzom jazyku?

 Zároveň je však potrebné niekedy nechať deti nudiť sa. Nebojte sa toho. Nuda rozvíja ich kreativitu, samostatnosť a predstavivosť.

Tieto dni je vhodné využiť aj na utužovanie vzťahov, čo môžeme dosiahnuť spoločnými rozhovormi, spoločným listovaním v albumoch, čítaním rozprávok či využitím spoločenských hier.

AK BUDEME V TÝCHTO DŇOCH VŠETCI ZODPOVEDNÍ, BUDEME DODRŽIAVAŤ STANOVENÉ NARIADENIA A NEBUDEME PODLIEHAŤ PANIKE, SPOLOČNÝMI SILAMI TÚTO NEPRÍJEMNÚ SITUÁCIU ZVLÁDNEME.

Maľovánky O2 Športovej akadémie Mateja Tótha pre deti na vytlačenie nájdete TU!

Tak poďme na to! 

Dobré ránko slnko zlaté, svieť nám aj dnes na líčka,                   
napriek tomu, že sme doma, čaká nás dnes rozcvička.
Pravá nôžka, ľavá nôžka, výskok, drepík a aj kľuk,                      
veď keď cvičím celým telom, budem zdravý ako buk.     
 
Prekrvím si pri pohybe moje telo celučké,                       
aby to ten vírusovník nemal so mnou ľahučké.
 
Poznáme my jeho triky, vieme z čoho má on strach,                  
vieme čo na neho platí, kedy kričí ach, ach, ach.   
Bojí sa on vitamínov, ovocia a zeleninky,
ba aj čerstvý vzduch ho trápi, aj z toho má odreninky.
 
Keď si deti mydlia ruky a majú ich čistučké,
tam to veru vírusovník nemá vôbec ľahučké.
Aj vodičky sa on bojí, tá ho taktiež veľmi máta,
ani pri nej si on veru nenachádza kamaráta.
 
Spoločne my dokážeme proti nemu bojovať,
všetko čo je proti nemu poctivo odsledovať.
Neprekáža nám už ani rúško, ktoré musíme,
keď ideme medzi ľudí poctivo ho nosíme.
 
Aj keby to bojovanie trošku dlhšie trvalo,
nevzdáme to lebo vieme, čo na neho zabralo.
Vitamíny, zeleninka, ovocie a vodička,

k tomu mydlo, pohyb, rúška a bude pohodička.

AUTOR: Andrea Antalová, detský psychológ