Rozhovor neznámeho novinára Mateja Tótha s úspešnou športovkyňou Martinou Hrašnovou.

img

O tom, že Matej Tóth nie je len olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi na 50 km, ale aj novinár, sa toho veľa nevie. A tak sme dali priestor neznámemu  novinárovi ale za to známemu športovcovi Matejovi Tóthovi. 

Matej Tóth: „Teším sa, že naše pozvanie na školenie trénerov Športovej akadémie Mateja Tótha v Banskej Bystrici prijali aj naša prominentná matka, atlétka, úspešná športovkyňa Martina Hrašnová a jej dcéra Rebeca, ktorá je členkou Športovej akadémie Mateja Tótha. Nie som len jeden zo zakladateľov akadémie, ale aj otec dieťaťa, ktoré akadémiu navštevuje. Tréningy akadémie preto navštevujem aj ako otec, kde moja dcéra Ninka spolu s Rebecou trénujú.
Martinka, chcel by som nájsť odpoveď na otázku, prečo sa rodičia rozhodnú prihlásiť dieťa do akadémie a čo viedlo Teba, že si prihlásila Tvoju dcérku Rebecu na pravidelné športovanie v rámci našej akadémie.“
Martina Hrašnová: „Pre mňa bolo rozhodujúce, že som mala možnosť zoznámiť sa s vašou Metodikou športovej akadémie, viem o čo sa snažíte. Mala som skúsenosti s trénovaním dynamiky, pretože ju cvičíme a praktizujeme takmer na každom tréningu, takže viem, že spejete ku tomu, aby sa deti učili správne športovo pripravovať na základe vývojových štádií. Aj keď viem, že Rebeca nemusí byť špičkovým športovcom, ale bude mať správny základ. Pre mňa je podstatné jej zdravie a či už to bude potom aplikovať do nejakej techniky, ako to robím ja, nie je pre mňa už také podstatné. Záleží mi na tom, aby sa zdravo vyvíjala.“
Matej Tóth: „Teším sa a súhlasím s Tvojim názorom, že vývojová kineziológia má veľký efekt pre správny a efektívny pohyb detí a tiež je to hlavný rozdiel, ktorým sa odlišujeme od ostatných športových metodík, či tréningov pre deti. V podstate si mi odpovedala na otázku, čo očakávaš od akadémie a možno by ma zaujímalo, ako prežívaš to, že Rebeca tretí mesiac trénuje, ako prežíva, že chodí na tréningy, že je členkou športovej akadémie.“
Martina Hrašnová: „Som veľmi spokojná s tým, že na tréningy sa teší. Tým, že sa tréningy realizujú hravou formou, nie je nútená k nejakému náročnému tréningu a teší sa na ne. Chcem aby mala vzťah k športu, k pohybu, ako som už spomenula, nie je podstatné, aby bola vrcholovou športovkyňou, ale aby bola dieťaťom, ktoré sa rado hýbe a to zatiaľ robí rada.
Matej Tóth: „Zatiaľ som sa bol pozrieť na niektorých tréningoch a mám z toho dobrý pocit. Tréneri si deti získali, väčšina z nich berie akadémiu ako niečo príjemné a nie niečo, na čo musím ísť.
Ďakujem za váš čas, že ste sa podelili o vaše skúsenosti a pevne verím, že o pár mesiacov sa opäť stretneme a Rebeca nám povie, čo sa všetko naučila. Ďakujem.
Martina Hrašnová: „Aj my ďakujeme nielen za pozvanie, ale aj za to, že vôbec robíte takéto niečo. Ďakujem.