V Žiline sa trénuje ako nikde inde.

img

Zdá sa, že o voľnočasové aktivity Športovej akadémie Mateja Tótha, majú záujem aj známy hudobníci. Na jeden z jej tréningov, na Základnej škole sv. Gorazda v Žiline, sa prišiel pozrieť aj spevák Tomáš Bezdeda.

Rodák zo Žiliny, popri hudbe, je nadšencom športu. Vo svojom voľnom čase rád vytiahne korčule, hokejku a vyrazí na ľad. Spevák sa tiež zaujíma o športové aktivity vo svojom rodnom meste. Navštívil jeden z tréningov na základnej škole pod vedením trénerky Zuzany Samcovej.

Základná škola sv. Gorazda v Žiline získala celoročný grant od lekární Dr.Max, vďaka ktorému môže v športovej akadémii bezplatne trénovať dvadsať detí. Aj keď ponuka záujmových a vzdelávacích krúžkov pre deti je na základnej škole pestrá, rozhodli sa zapojiť do Športovej akadémie Mateja Tótha.

Rozhodnutie zapojiť sa do Akadémie urobila aj trénerka Zuzana Samcová a vyplynulo z jej vlastnej životnej skúsenosti: „Ako dieťa som bola “drevo” a šport ma nezaujímal. Učiteľ na základnej škole mi hovoril, aby som radšej nehrala, lebo ohrozujem seba aj iné deti. Demotivovalo ma to na niekoľko rokov. Až neskôr, počas štúdia na vysokej škole, som začala pravidelne behať a venovať sa športu naplno. Deti potrebujú pohyb, ale aj správnu motiváciu. Športová akadémia Mateja Tótha je z môjho pohľadu prepracovaný projekt, ktorý cieľavedome formuje schopnosti žiakov.“

Žiaci majú za sebou už školský polrok všeobecnej športovej prípravy. Program Športovej akadémie Mateja Tótha využíva tréning a vývojovú kineziológiu. Metodika sa tiež opiera o psychodiagnostické testovanie a následný mentálny tréning detí, ktorý bol špeciálne vytvorený pre Športovú akadémiu Mateja Tótha. Zuzana Samcová ďalej hovorí: „Metodika a program tréningov sú rozpracované prehľadne a pracuje sa mi s ňou veľmi dobre. Páči sa mi, že okrem popisu je tam veľa obrázkov a fotografií, ktoré mne, ako začínajúcej trénerke, veľmi pomáhajú.“

Cieľom tréningového programu je vytvoriť a zdokonaliť pohybový základ detí pomocou všestrannej športovej prípravy. No malí športovci pri cvičení zažívajú aj veľa zábavy. Aj keď je práca s deťmi sama o sebe náročná, trénerka s disciplínou na tréningu nemá problém: Som prísna učiteľka, poriadok musí byť. K disciplíne ich vediem najmä vhodnou motiváciou.“

Podľa trénerky, rodičia, ktorí svoje deti prihlásili do akadémie vedia, že dieťa pohyb potrebuje. „Myslím si, že sú vďační, že na našej škole funguje Športová akadémia Mateja Tótha,“ dodáva Zuzana Samcová.
Tréning na škole, ešte počas tohto školského roka, navštívi aj samotný Matej Tóth, majster sveta a olympijský víťaz v atletike.